Categoria 1 – 1r, 2n i 3r de Primària

Autor: Pere Bonastre

Títol: Perigató, el casteller japonès


 

Fa vint-i-cinc anys, el Perigató, un nen japonès de cinc anys, va veure un reportatge a la televisió japonesa que explicava una curiosa i original tradició d’un petit país anomenat Catalunya. Perigató va quedar molt impressionat en veure com una pila d’homes i dones s’amuntegaven uns damunt dels altres construint altíssimes torres humanes, i que al damunt de tot, a la part més alta, quasi tocant el cel hi pujava un nen d’uns cinc o sis anys.

Mentre sopava amb els seus pares, el Perigató els va comentar el que havia vist en aquell reportatge, i els va demanar que per vacances volia a anar a un país que es deia Catalunya a veure i a ser possible pujar dalt de tot d’un castell humà.

El pare del Perigató va contactar amb una colla castellera de Sant Cugat i varen quedar per visitar-los el mes de juliol.

Varen ser tres mesos molt llargs, però finalment el juliol va arribar, i el Perigató va poder fer un altre somni, que era fer un viatge amb avió.

Un cop a Barcelona es van dirigir immediatament a Sant Cugat on esperaven al Perigató amb molta il·lusió, ja que mai ningú abans havia fet un viatge tan llarg per visitar la colla castellera.

La notícia de la visita del Perigató va córrer ràpidament per tot Sant Cugat, i la colla castellera li va preparar una festa de benvinguda amb colles geganteres i colles castelleres dels pobles del voltant.

El Perigató va ser el convidat d’honor i li van ensenyar com pujar dalt d’un castell. Ho va aprendre molt ràpid. Tant que al tercer castell d’aquella tarda ja va fer d’enxaneta en un castell de vuit pisos.

Aquella tarda el Perigató va fer molts amics, tants que tots volien que vingués a casa seva a passar uns dies, mentre els seus pares aprofitaven per visitar París i Londres.

La primera nit la va passar a casa del Pere, ja que era dels pocs que parlava anglès. El Pere li va explicar tots els secrets per ser un bon casteller. La primera cosa d’un casteller és si tens por, no miris a baix, i si tens vergonya, imagina’t que estàs sol.

Aquella setmana va passar molt ràpid, i el Perigató va tornar cap al Japó.

El Perigató va mantenir durant molts anys el contacte per e-mail amb els seus amics dels Castellers de Sant Cugat. Uns anys més tard, el Perigató va muntar la primera colla castellera de fora de Catalunya amb els seus amics japonesos. A aquella colla li va posar el nom de colla de Santkugató.

Ràpidament la colla Santkugató es va fer molt famosa al Japó i la convidaven a les principals festes del poble.

Avui al Japó hi ha trenta-vuit colles castelleres. També hi fan concursos i els guanyadors tenen el premi de fer un viatge a Sant Cugat per visitar la colla castellera.

És així com la colla castellera de Sant Cugat s’ha fet la colla més important del món.

El pròxim repte del Perigató és muntar una colla gegantera al Japó amb l’ajuda de la colla gegantera de Sant Cugat.

Deixa un comentari